Smartgrid - jak inteligentně zvýšit účty za elektřinu?

26. 10. 2018 17:49:27
Smartgrid. Je to nové inteligentní řešení řízení elektrizační soustavy anebo se jedná spíše o nový způsob, jak "inteligentně" zvýšit cenu elektřiny?

Smartgrid. Slovo, se kterým se v médiích v souvislosti s energetikou často setkáváme a většina z nás ani zpravidla netuší, co to je. Česky by se to dalo nazvat jako „inteligentní síť“. Podle zjednodušené definice je to stav řízení elektrizační soustavy, kdy jsou do ní zapojeny nejen velké elektrárny, ale i plno malých „domácích“ (decentrálních) zdrojů, jako jsou třeba fotovoltaiky na střechách rodinných domů. Samozřejmostí je plná automatizace řízení a spolehlivost. Ono to zní moc hezky, že už nebudeme muset tolik elektřiny vyrábět v těch ošklivých uhelných elektrárnách, platit za ni tomu ošklivému ČEZu a že si budeme moci elektřinu vyrábět ekologicky a prodávat si ji mezi sebou - taková sdílená energetika dalo by se říci. Některým z nás navíc zaplesá zelené srdíčko, protože tato decentrální výroba je zároveň i bojem proti globálnímu oteplování, resp. proti emisím CO2.

Jenže ďábel se skrývá v detailu, a proto je potřeba porovnat dnešní stav s tím budoucím – "inteligentním". Pro pochopení je ale lepší oba stavy popsat nepřímo pomocí podobenství. Představme si, že trh s elektřinou nahradíme trhem se dřevem. Máme velký les (tzn. jakoby elektrárnu), kde se ve velkém kácí. Toto dřevo (tzn. elektřina) je pak naloženo na kamion, který jede po dálnici k nějakému velkému překladišti. Tyto kamiony a dálnice patří jedné jediné firmě a nikomu dalšímu (v praxi ČEPS, a.s.). Na překladišti (tzn. rozvodně) se dřevo z kamionů přehodí na náklaďáky, které putují dále po menších silnicích na další menší překladiště do obce, kde bydlíme. Tyto náklaďáky a silnice už patří někomu jinému (např. ČEZ Distribuce nebo PREdistribuce). Na tomto dalším menším překladišti (tzn. trafostanice) je dřevo přeloženo na káru a po místní ulici převezeno k nám domů. Opět kára i ulice patří jednomu distributorovi.

Tento princip dodavatelského řetězce od výroby až po dodávku konečnému zákazníkovi funguje v energetice prakticky už celé století a za tu dobu je neustále zlepšován. Například tím, že do obce už nevede jen jedna silnice, ale vedou dvě, nebo že silnice rozšiřují svoji kapacitu, atd. Jak by to ale vypadalo a fungovalo, pokud bychom přešli na systém smargrid? Decentrální výroba by se v našem příkladu dala představit, asi jako když soused má na zahradě stromy, které když se mu bude chtít, uřízne a následné je prodá - třeba nám. Jenže je tu několik drobných, ale důležitých ALE. Tak zaprvé sousedovi se komerční prodej nevyplatí – přeci jen koupit si dřevo od velkého dodavatele je stále levnější. Proto mu stát musí poskytnout dotace, aby dorovnal rozdíl mezi jeho náklady a tržní cenou. Reálně tyto dotace zaplatí všichni spotřebitelé (ať už skrytě v daních nebo přímo v ceně za "dřevo"). V praxi se tak na dotaci složí i ti, co nemají žádnou zahradu se stromy – neboli ti méně majetní se složí na ty více majetné. Soused také nebude řezat strom přesně ve chvíli, když bychom ho my zrovna potřebovali (aneb elektřinu potřebujeme i v noci, když slunce na fotovoltaické panely nesvítí).

Z pohledu majitele silnic (tzn. distributora) je ale největší problém právě ten fakt, že zatímco provoz svých náklaďáků a kár řídit umí, tak v případě, že se na silnice dostanou bez ohlášení cizí káry a náklaďáky s dřevem prakticky v libovolném množství, může způsobit dopravní zácpy nebo nehody. Proto aby předešel těmto problémům, tak musí silnice rozšiřovat a stavět nové, dávat nové semafory a nový systém řízení, instalovat kamery, atd. (tedy posilování a zdvojování vedení, implementace nových senzorů a elektroměrů, atd.). Tyto úpravy stojí nemalé peníze, které zaplatí samozřejmě spotřebitel. Jistě - stávající systém také stojí nemalé peníze, ale ten bude muset být stejně zachován i do budoucna (a tedy i placen), zatímco zároveň přibudou i ony "inteligentní" nové náklady.

Takže tím, že umožníme, aby soused pěstoval dřevo, které by pak prodával v libovolném množství a v libovolnou dobu, jehož výrobu navíc všichni ostatní budou muset dotovat, se ve výsledku zdraží cena dřeva (neboli elektřiny) jako taková. Opravdu to chceme? Patrně jako odběratelé nechceme. Ale tyto změny tlačí nejen výrobci komponent (chytrých elektroměrů, senzorů, fotovoltických panelů, atd.), ale třeba i vysoké školy, jelikož se jedná o nový obor a tím pádem i novou oblast výzkumu a na tu navázané granty nebo různí poradci, kteří mile rádi poradí, jak na to, aby to fungovalo.

Autor: Jan Berka | pátek 26.10.2018 17:49 | karma článku: 21.86 | přečteno: 854x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 590 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 899 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1545 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 1 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 854

Jsem energetik tělem i duší. Zajímám se o politiku a historii. Jsem příznivcem pragmatických řešení s nejlepším poměrem cena/výkon na základě zdravého rozumu a ne ideologie či zaslepenosti.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...